Er zijn twee verschillende waarden om de ringmaat uit te drukken, namelijk de binnendiameter in millimeters en de omtrek in millimeters. Sputnik gebruikt de binnendiameter in millimeters om de maat van de ring uit te drukken. In de tabel hieronder staan de binnendiameter en omtrek per ringmaat.

Binnendiameter (mm) Omtrek (mm)
16 50
16.5 52
17 53
17.5 55
18 56
18.5 58

U kunt uw ringmaat zelf bepalen. Om de juiste ringmaat te bepalen kiest u een ring die past aan dezelfde vinger van dezelfde hand als waaraan u de ring die u op het oog heeft wilt gaan dragen. Van deze ring kunt u op twee manieren de binnendiameter bepalen. U kunt de ring op een liniaal leggen. Het zichtbare deel aan de binnenzijde toont vervolgens uw maat. Daarnaast kunt u de binnendiameter opmeten met behulp van een schuifmaat.

De omtrek van uw vinger in millimeters kunt u berekenen door om uw vinger een lint of touwtje te doen. Zorg er voor dat het lint of touwtje niet te strak, maar comfortabel om de vinger zit. Zet vervolgens op de plek waar beide delen van het lint of touwtje elkaar overlappen een streep. Wanneer u het lint of touwtje van uw vinger haalt, meet u vervolgens met een liniaal de afstand tussen de twee strepen. Deze afstand is de omtrek van uw vinger in millimeters.

U kunt uw ringmaat ook laten bepalen door een juwelier.

Algemene tips:

  • wanneer u twijfelt tussen twee maten, neem dan altijd de grotere maat.
  • de omvang van de vinger wordt beïnvloed door temperatuur (warmte en koude) en door omstandigheden (zwangerschap, hormonen, ziekte en bepaald medicijngebruik). U kunt het beste uw ringmaat bepalen op een neutraal moment en bij kamertemperatuur.
  • wanneer u een brede ring koopt, adviseren wij u een halve of hele maat groter te nemen. Een brede ring voelt namelijk strakker om uw vinger.